Recept na jednoduchý nedělní oběd

Steak na červeném víně

Mám ráda maso. Během týdne nemám moc času na vaření, ale o víkendu si ten půst vynahrazuji a přípravě dobrého jídla čas ráda věnuji. Minulou neděli jsem nechala rozmrazit plátky hovězího z farmářského chovu.

Připravila jsem si litinovou pánev, chvíli jsem přemýšlela, kterou velikost vybrat, ale nakonec jsem zvolila radši velkou o průměru 32 cm.  Plátky nebyly ze svíčkové, tak jsem je trochu naklepala, ale nerozmydlila, a opepřila. Potom jsem je vložila na rozpálenou pánev a nechala 3 minuty opékat z jedné a 3 minuty z druhé strany. Následně jsem je osolila a přendala do litinového pekáčku, který jsem zakryla alobalem, aby maso nevystydlo.

Snížila jsem teplotu pod pánví a přidala máslo a cibuli-šalotku nakrájenou najemno. Jakmile trochu změkla, asi po dvou minutách, přilila jsem červené víno a přidala tymián. Do vzniklé omáčky jsem přidala dvě lžíce rybízové zavařeniny a hrubozrnnou hořčici. Nakonec lze podle chutí ještě dosolit a opepřit. Na hotovou omáčku jsem vrátila maso a nechala znovu prohřát.

Takto upravené steaky lze podávat s různými přílohami, my jsme měli staré brambory (vlastní výpěstky) upečené v troubě na soli a bylinkách a zapíjeli jsme to zbylým červeným vínem. Fakt dobrota!

Doba přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

4 steaky o hmotnosti 170-200 g

25 g másla

2 šalotky, nakrájené najemno

300 ml červeného vína

2-3 snítky čerstvého tymiánu (nám roste na zahradě), případně půl lžičky sušeného

2 lžíce rybízové zavařeniny

1 lžíce hrubozrnné hořčice

Sůl a pepř

Potřebné nádobí a náčiní

Litinová pánev jako např. zde, případně jiná tlustostěnná pánev s antiadhezním povrchem

Litinový pekáček a odložení hotových steaků (např. zde )

Běžné kovové náčiní – nůž, vidlička, palička na maso (vyberete zde , pokud nemáte v kredenci), případně dřevěné náčiní na antiadhezní povrchy zde. Místo paličky vám dobře poslouží i jednoduchý zjemňovač masa Gurmán.

A kdyby vám ještě něco chybělo, stačí zajít na www.dokredence.cz.