Recept na jednoduchý nedělní oběd

Steak na červeném víně

Mám ráda maso. Během týdne nemám moc času na vaření, ale o víkendu si ten půst vynahrazuji a přípravě dobrého jídla čas ráda věnuji. Minulou neděli jsem nechala rozmrazit plátky hovězího z farmářského chovu.

Připravila jsem si litinovou pánev, chvíli jsem přemýšlela, kterou velikost vybrat, ale nakonec jsem zvolila radši velkou o průměru 32 cm.  Plátky nebyly ze svíčkové, tak jsem je trochu naklepala, ale nerozmydlila, a opepřila. Potom jsem je vložila na rozpálenou pánev a nechala 3 minuty opékat z jedné a 3 minuty z druhé strany. Následně jsem je osolila a přendala do litinového pekáčku, který jsem zakryla alobalem, aby maso nevystydlo.

Snížila jsem teplotu pod pánví a přidala máslo a cibuli-šalotku nakrájenou najemno. Jakmile trochu změkla, asi po dvou minutách, přilila jsem červené víno a přidala tymián. Do vzniklé omáčky jsem přidala dvě lžíce rybízové zavařeniny a hrubozrnnou hořčici. Nakonec lze podle chutí ještě dosolit a opepřit. Na hotovou omáčku jsem vrátila maso a nechala znovu prohřát.

Takto upravené steaky lze podávat s různými přílohami, my jsme měli staré brambory (vlastní výpěstky) upečené v troubě na soli a bylinkách a zapíjeli jsme to zbylým červeným vínem. Fakt dobrota!

Doba přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

4 steaky o hmotnosti 170-200 g

25 g másla

2 šalotky, nakrájené najemno

300 ml červeného vína

2-3 snítky čerstvého tymiánu (nám roste na zahradě), případně půl lžičky sušeného

2 lžíce rybízové zavařeniny

1 lžíce hrubozrnné hořčice

Sůl a pepř

Potřebné nádobí a náčiní

Litinová pánev jako např. zde, případně jiná tlustostěnná pánev s antiadhezním povrchem

Litinový pekáček a odložení hotových steaků (např. zde )

Běžné kovové náčiní – nůž, vidlička, palička na maso (vyberete zde , pokud nemáte v kredenci), případně dřevěné náčiní na antiadhezní povrchy zde. Místo paličky vám dobře poslouží i jednoduchý zjemňovač masa Gurmán.

A kdyby vám ještě něco chybělo, stačí zajít na www.dokredence.cz.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení