Recept na jednoduchý nedělní oběd
Steak na červeném víně
Mám ráda maso. Během týdne nemám moc času na vaření, ale o víkendu si ten půst vynahrazuji a přípravě dobrého jídla čas ráda věnuji. Minulou neděli jsem nechala rozmrazit plátky hovězího z farmářského chovu.
Připravila jsem si litinovou pánev, chvíli jsem přemýšlela, kterou velikost vybrat, ale nakonec jsem zvolila radši velkou o průměru 32 cm. Plátky nebyly ze svíčkové, tak jsem je trochu naklepala, ale nerozmydlila, a opepřila. Potom jsem je vložila na rozpálenou pánev a nechala 3 minuty opékat z jedné a 3 minuty z druhé strany. Následně jsem je osolila a přendala do litinového pekáčku, který jsem zakryla alobalem, aby maso nevystydlo.
Snížila jsem teplotu pod pánví a přidala máslo a cibuli-šalotku nakrájenou najemno. Jakmile trochu změkla, asi po dvou minutách, přilila jsem červené víno a přidala tymián. Do vzniklé omáčky jsem přidala dvě lžíce rybízové zavařeniny a hrubozrnnou hořčici. Nakonec lze podle chutí ještě dosolit a opepřit. Na hotovou omáčku jsem vrátila maso a nechala znovu prohřát.
Takto upravené steaky lze podávat s různými přílohami, my jsme měli staré brambory (vlastní výpěstky) upečené v troubě na soli a bylinkách a zapíjeli jsme to zbylým červeným vínem. Fakt dobrota!
Doba přípravy: 30 minut
Pro 4 osoby
4 steaky o hmotnosti 170-200 g
25 g másla
2 šalotky, nakrájené najemno
300 ml červeného vína
2-3 snítky čerstvého tymiánu (nám roste na zahradě), případně půl lžičky sušeného
2 lžíce rybízové zavařeniny
1 lžíce hrubozrnné hořčice
Sůl a pepř
Potřebné nádobí a náčiní
Litinová pánev jako např. zde, případně jiná tlustostěnná pánev s antiadhezním povrchem
Litinový pekáček a odložení hotových steaků (např. zde )
Běžné kovové náčiní – nůž, vidlička, palička na maso (vyberete zde , pokud nemáte v kredenci), případně dřevěné náčiní na antiadhezní povrchy zde. Místo paličky vám dobře poslouží i jednoduchý zjemňovač masa Gurmán.
A kdyby vám ještě něco chybělo, stačí zajít na www.dokredence.cz.